CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, June 23, 2011

Hampir

Sile rujuk kepada entry wishlists... aku rase hampir termaqbul my wishlist..only a few more yg x lagi..which are...


1. Handphone (Insya..wait balik jb...da dpt sponsor tp xtau model ape..masih misteri)
2. Ipad -rase nk cancel sbb ngk hsmate pakai mcm x user friendly je..tp xtaulah kot2 ade rezeki org nk bg kan..

5. Handbag : mengharapkan sebelum raya dpt beli..Insya..gaji bulan 7

 6. Shoes: mengharapkan gaji bulan 7 gak
7. Polaraid kamera - mcm rase bukan keperluan..nk cancel

 8. Sandal fit flop-aduh!!ade kt KL n S'pore je..xtaulah bile berkesemptn nk beli


9. Ukulele:nk kirim hsmate lah if die balik Srwak nnti raya..Insya..

tp permata tu nk kaler putih+suci..cian kn kene beli sendiri..huhuhuu
10. White gold!!!!! - Insya..tinggal nk beli je..nak trade in white gold yg a.ngah bg dulu..tambah sikit dpt yg baru..hehehehehe 

so sebenarnya tinggal 8 je yg blom tertunai..dah potong 2..so ade lg 6 je..yes!!!tertunai semua ni leh wat wishlist part 2...heeeeee :)

p/s: pada sape2 yg ade niat nk derma..Alhmdullilah...lebih2 lagi mcm item 2&7 tu..if dpt hadiah Alhamdullilah..if nk pki duit sendiri..x kot...heheheehe

Hi fiber cheese cake


Hi-fibre cheese cake for lunch :) On diet lah konon..for those yg suke rase cheese2x..milky2x..fiber2x..muz try cake lah..kat resipi rahsia..huhhu mlm ni terjaga tibe2 teringat kek ni..huhuhhu  lapoooo..grrrrrrrr

Wednesday, June 22, 2011

Found it!!!!

At last!!!! jumpe!still remember my entry "wishlist"??? hehehehe i bought one new shoes with siti kelembai right?? Only TODAY i found the suitable scarf to match with the shoes!!! hehehehehe Alhamdullilah.. credit to khayla for the beauT shawl~ 

Here are the photos, actually i took alot but i don't know why only this photo looks okay to me.. i think i need to brush my skills...huhuhuhuhu ya!i should!
hehehehe same kan kaler???match sgt!!!!


moral of the story: battery flash sy ade org pinjam so mlm td xdpt nk gune flash...huhu so editing die melampau sikitlah..heeeeeeeeeee :) anyway sy suke kaler tudung itu walaupun xtau nak pki bile..hehehe



Tuesday, June 21, 2011

Kongsi

Hehehehe cube teka entry ni berkenaan ape??Kongsi??? "Lu langsi lu mati??" hehehe teettttt..salah... hehehehe mcm blog dakwah pulak..hehehehe ade request dari pembaca..mintak sharekan....Solat tahajud...
so ni nk share lah..sy pernah terbace tapi xingat lak kat mane..Nabi Muhammad SAW  akan buat solat tahajud atau dhuha...andai mlm baginda x bangun solat tahajud..esk pg die akan buat Dhuha..maknanye..mcm couple la..tp salah satu MESTI buat~
Saidina Umar Al-Khattab menyatakan fadilat atau kelebihan sembahyang malam dengan berkata maksudnya: “Sesiapa mengerjakan sembahyang malam (Tahajud) dengan khusyuk nescaya dianugerahkan Allah sembilan perkara, lima di dunia dan empat di akhirat
Kurniaan di dunia:

a. Jauh daripada segala penyakit
b. Lahir kesan takwa pada wajahnya
c. Dikasihi sekalian mukmin dan seluruh manusia
d. Percakapannya mengandungi hikmat
e. Dikurniakan kekuatan dan diberi rezeki dalam agama (halal dan diberkati).
(Ada x tanda-tanda ni dalam diri kite???Ada??? Tak ada???xpelah..yg penting ade lepas ni..Insya...)


Empat perkara di akhirat:
a. Dibangkitkan dari kubur dengan wajah berseri-seri
b. Dipermudahkan hisab
c. Cepat melalui Sirat al-Mustaqim – seperti kilat
d. Diserahkan suratan amalan pada hari akhirat melalui tangan kanan.
Ok..duk sibuk2 aku ni bebel psl kelebihan..tapi mcamane cara nye??Heheheh mesti rmi yg tahu..tp xpelah sekadar berkongsi je...mudah...yg penting..
1. Syaratnye kene TIDUR!!!
2. Bangun dari tidur
3. Amek wudu' & Solat...
Cara solat :  
1. Niat : 
  • أصَلِّي سُنَّةَ التَهَجُّدِ رَكَعَتَيْنِ لِلهِ تَعالىَ
    "Sahaja aku solat sunat tahajud 2 rakaat kerana ALLAH"
2. Rakaat pertama : Al-Fatihah + Al-Kafirun
Al-Kafirun: Mula ayat...


3. Rakaat kedua: Al-Fatihah + Al Ikhlas
Al-Ikhlas: Mula ayat...
 
4. Sujud akhir baca sebanyak 11x
                                                                Surah Al-Isra:80
“Wahai Tuhanku masukkanlah aku daripada pintu kebenaran dan keluarkanlah aku daripada pintu kebenaran juga dan kurniakanlah bagiku daripadamu seorang penolong “ 
 
(yg ni if payah nk hafal yg bhsa arab..hafal je yg bhsa melayu..mase sujud akhir nanti baca dalm hati..jgn lafaz lak!!!no no dlm solat kene bhsa arab je k kengkawan..bhsa lain baca dlm hati k...)
  • Doa lepas solat...
Ertinya : ” Ya Allah bagimu segala pujian. Engkaulah penegak langit dan bumi dan alam semesta serta segala isinya. Bagimulah segala puji,Engkaulah raja penguasa langit dan bumi. Bagi Mulah segala puji,an Pemancar cahaya langit dan bumi. dan segala isinya  Engkaulah yang hak(benar) dan janjimu adalah benar ,dan perjumpaanmu itu adalah benar dan firmanmu adalah benar dan syurga adalah benar dan neraka adalah benar dan nabi-nabi itu benar , dan Nabi Muhammad SAW adalah benar ,dan saat hari kiamat itu benar .Ya Allah kepadamulah kami berserah diri(bertawakal), kepada Engkau jualah kami kembali, dan kepadamulah kami rindu,dan kepada engkaulah kami berhukum . Maka ampunilah dosa-dosa kami yang telah lalu dan yang akan dtg, dosa yang aku sembunyikan dan yang aku dedahkan dan Dikaulah yang lebih mengetahui diriku, Dikaulah yg terdahulu dan yang terkemudian, tiada Tuhan melainkan Engkau, dan tiada daya dan kekuatan melainkan Engkau (ALLAH) jua.


p/s:Mudahkan??? yok!!Bulan rejab ni sekarang..bulan ALLAH..Insya..segala doa dimakbulkan....agak2 terjaga nk g toilet ke..terjaga nak minum ke..amek wudu' jap..2 rakaat je pun...Kan dah tahu ganjaran?? kenapa nk take  things 4 granted..buatlah..mula2 niat je dulu..Insya..esk2 akan lakukan gak..pape psg niat dulu then KENE lah buat..heeeeee :) 
 

Monday, June 20, 2011

Maaf

Wahai saudari
bercakap bila perlu
bercakap bila tahu
bercakaplah seperti org bijak
jangan pura-pura tahu

kamu nampak jelek
bende 'simple' kini jadi rumit
kerana kata-kata kamu

aku..
akulah mangsa atas sikapmu
terima kasih 
diatas bebanan yang diberi
kamu insan yg disanjungi
kamu orang berjawatan
tapi aku
hanyalah kanak-kanak pada kamu
walaupun usiaku lebih muda
aku yakin
mindaku lebih bijak dari kamu

serangkap kata buat aku
buat kamu dan buat semua
"KERANA MULUT BADAN BINASA"
bercakaplah bila perlu dan diam itu adalah lebih baik

Maaf dari aku, 
~cahayapetunjukhambaALLAH~

Wednesday, June 15, 2011

خسوف القمر

Ok..paham da bhsa arab tu??hehehehehe yg membawa maksud gerhana bulan..ALLAHUAKHBAR!! ALLAH the graetest! 

Sooo..pg ni 16/6/2011 akan berlaku gerhana bulan sekitar 1.30am-4 am kot...mengikut dari pembacaan mr.google aku..tahun ini akan berlaku 2 kali gerhana bulan..satu lagi pada 10 Dec nnti...

So apa yg bakal berlaku nanti adalah seperti gambarajah di bwh :




Jenis-jenis gerhana bulan;

Gerhana bulan total
Pada gerhana ini, bulan akan tepat berada pada daerah umbra.

Gerhana bulan sebagian
Pada gerhana ini, tidak seluruh bagian bulan terhalangi dari matahari oleh bumi. Sedangkan sebagian permukaan bulan yang lain berada di daerah penumbra. Sehingga masih ada sebagian sinar matahari yang sampai ke permukaan bulan.

Gerhana bulan penumbra
Pada gerhana ini, seluruh bagian bulan berada di bagian penumbra. Sehingga bulan masih dapat terlihat dengan warna yang suram.

  • Apabila berlaku gerhana maka kita disunatkan solat sunat gerhana yang pernah dilakukan oleh nabi s.a.w.
Solat Gerhana atau solat kusufain sesuai dengan namanya dilakukan saat terjadi gerhana samaada bulan ataupun matahari. Solat yang dilakukan saat gerhana bulan disebut dengan solat khusuf sedangkan saat gerhana matahari disebut dengan solat kusuf.

Hadits yang menjadi dalil solat gerhana ialah:

"Telah terjadi gerhana matahari pada hari wafatnya Ibrahim putera Rasulullah Shalallahu 'alaihi wa sallam. Berkatalah manusia: Telah terjadi gerhana matahari kerana wafatnya Ibrahim. Maka bersabdalah Rasulullah Shalallahu 'alaihi wa sallam "Bahwasanya matahari dan bulan adalah dua tanda dari tanda-tanda kebesaran Allah. Allah mempertakutkan hamba-hambaNya dengan keduanya. Matahari gerhana, bukanlah kerana matinya seseorang atau lahirnya. Maka apabila kamu melihat yang demikian, maka hendaklah kamu solat dan berdoa sehingga habis gerhana." (HR. Bukhari & Muslim)

Cara solat gerhana
Solat gerhana dilakukan dua rakaat (4 kali ruku’, 4 fatihah dan 4 sujud)
1. rakaat pertama, setelah ruku’ dan I’tidal membaca Al Fatihah lagi kemudian ruku’ dan I’tidal kembali setelah itu sujud sebagaimana biasa. Begitu pula pada rakaat kedua.

2. Bacaan Al Fatihah pada solat gerhana bulan dinyaringkan sedangkan pada gerhana matahari tidak. Dalam membaca surah yang sunat pada tiap raka'at, disunatkan membaca yang panjang. 
  • Hukum shalat gerhana adalah sunat muakkad berdasarkan hadits Aisyah Radhiallaahu anha. Nabi dan para shahabat melakukan di masjid dengan tanpa adzan dan iqamah.
  • BOLE JUGA DILAKUKAN SEPERTI SOLAT BIASA DUA RAKAAT DGN 2 RUKU'.

Tuesday, June 14, 2011

MasyaALLAH

Many people have been talking to me about marriage lately. I wonder why. I still remember this one occasion when a friend of mine asked,

"Lutfi, are you married?"

"What!? No! Do I look like I'm married?"

"Engaged?"

"No, I'm not. Why?"
"Why don't you get married?"

"Well now that you ask, marriage is not that simple for me. And you didn't answer my question."
"What's so difficult? You're an able man. Get married quick."

"Easier said than done, brother."

"Look Lutfi, I got married at the age of 27 and the first thing I thought was 'Why in the world didn't I get married sooner?'"

Laughs. OK, he might have a point. I mean, he's not the President for nothing.

Why is marriage not that easy for me? Surely, there are so many reasons why it's not easy. It shouldn't be easy for anyone! Why do you think marriage is considered as half of our deen? There is such a heavy weight on marriage in Islam such that it is so highly regarded by Allah in many narrations of our Prophet PBUH. Many people do not consider the implications of a pure relationship between a man and a woman in a marriage. That's why many of them end in divorce. What are the typical questions someone asks when considering marriage? Spouse? Money? Education? Job? Wedding? Guests? Food? And the list goes on. Material things.

How many people even ponder on the most essential points? And this is especially so for the man. When I inquire about a woman for marriage, I do not want to know what she should do for me, I want to know what I should do for her. In my opinion, marriage in Islam is not for satisfying my needs. It's not for me at all. It's for Allah. It's for Islam. It's for my wife. It's for my children. It's for my family. It's about responsibility. It's about providing love and care to another soul as Allah has commanded.

If I marry, I will ask my wife of nothing, except that she obeys Allah and His Messenger. For I know that on the Day of Judgement, I will bear the weight of her sins on my back if she doesn't. Islam says, what's mine is hers, what's hers is hers. Islam says, she will be rewarded with the good deeds that I do, and I will be punished for the bad deeds that she does. My wife in this life, is my wife in the next. Marriage is eternal and transcends death. A marriage for Allah's sake may bring me to Jannah, while a marriage based on anything else may bring me to Jahannam. It's more than just 'tying the knot'.

But Allah knows, I want to hold her hand and guide her when she is lost. I want to protect her when she is in danger. I want to be her crying shoulder and wipe away her tears when she is sad. I want to laugh at her jokes. I want to be patient and understanding with her when she is angry. I want to forgive herfaults when she makes a mistake. I want to accept her flaws and imperfectmemori hatiions. I want to be kind and gentle to her. I want to be her friend and companion. I want to be her guardian and supporter. I want tobe her teacher, leader and imam. I want to be the father of her children. I want to be there for her through sadness and sorrow, hardship and grief. I want to be there for her in happiness and ease. I want toplease her for the sake of Allah.

I want to show her compassion and affection like the Prophet PBUH, who used to show a great deal of affection towards his wives. Aisha reported that the Prophet would only enjoy his meals when she would sit next to him. They would drink from one cup and he would watch where Aisha would place her lips on the cup so that he could place his lips on the exact position. He would eat from a bone after she would eat from it, placing his mouth where she had eaten. The Prophet used to also help around the house. Aisha narrated, Prophet Muhammad used to stitch his clothes, milk the goats and help in the chores inside the house. I want to emulate our beloved Rasulullah SAW, and I know, this is why it isn't easy.

So ask yourself now, is marriage easy?

copy from: http://www.iluvislam.com/english/lifestyle/marriage/573-to-love-her-for-him.html

Impian

Hehehehe lately agk stress dgn persekitaran..soO utk me'relax'kan diri..mari berangan!!!yeahhh!!!mule2x.. impian dlm wedding insy.....ni hanyalah IMPIAN..ulangsuara..IMPIAN..sy masih belum menemui jodoh saya lagi.. tengah confius siapa ek jodoh saya..heeeeeeeee :)

Nak buat majlis dekat dewan 
 Theme               : Arabic :)
  Colour Theme : White
  Souvenir        : White rose + a box of gift on the table
  MC                : MC who can speaks in arabic+english+malay
  Live band       : to entertain my guests :) - lagu maher Zain
  Photographer  : Prefer lady (official)
  Videographer  : Only for important events.


Alasan:
a. Bagi ibu ayah rehat..cian dorg..abg2 buat dekat rumah..lagipun dorg dah xsecergas dulu..bg lah peluang dorg jadi Dato' & Datin of da day...hehehehe jumpe2 kwn2 lama je..

b. Saya penutup majlis sebab anak last and the only bunga dlm family..mesti along ke ngah leh sponsor kan :) heeeeeeee alem...ko sponsor mkn lah..hehehehe

c. Parking dekat area rumah tu xsesuai..skrg setiap org kat rumah ade kereta..so??limited space..nnti cousin2 lagi dtg..cian xde parking..bus lg dtg nnti..nk park mane???err..ade bus ek nk dtg??hehehehe

Saya juga...
a. Saya xmo bersanding - malu semua org ngk..hahahaha pelamin juz utk amek2 gamba je ngn tetamu
b. Errr ade sape2 nk sponsor photog ke videographer ke ek??Alhamdullilah..Ameenn murah rezeki si sponsor..hahahahaha
c. Pagi tu gak nikah-xpyh bazir mase photog..
d. Nak sesimple yg bole..sampi org2 yg dtg tu tertanya2x..mane satu pengantin..np mcm makcik kendarat je pengantin nye..hahahahahaha :D (ketawakan diri sendiri)
e. Ade Aircond!!!Insya...

AYAT KESEDARAN:hahahahaha mampu ke nurulhidayah??semestinye belum mampu.. melainkan pasangan ku telah stable..kahkahakhakh ke baru nk stable..ke xstable stable..huhuhuhu anyway manusia berubah..maybe esk lusa rase nak tukar ke kan..hahaha x salah pun nak berangan..tidak menguriskann hati sape2 pun sbb xde calon lagi..Soooo mari berangan-angan..Insya..in 2 years time..with ALLAH's Will..Ameeennn ya Rab...

SUMBER INPIRASI: LAGU MAHER ZAIN (BARAKA ALLAHU LAKUMA)


Friday, June 10, 2011

Kepuasan

heheehehe mase prog. LUA haritu Ateh ada mention sometimes kite jgn kedekut utk diri kita sendiri *wink ... hehehehe

soOo??di saat2 tengah bulan ni setelah hutang2 habis d'byr..akhirnya saya membuat keputusan utk membeli ini...dah lame sgt nk beli..tahun lepas lagi..time tu pk nnti leh wat sendiri...tp xpuas..kepuasannya lain..sy sgt puas sampi sebak ok....huhuhuhu..td balik keje terus ke KP utk mencarinya..Alhamdullilah ada..

sOo??apekah die??? 

if ayat ank buah aku if die ade beli sesuatu yg baru..
"chu...chu...close your eyes chu.....Taaaaddaaaaaaaaaa *sambil tunjukkan sesuatu dari belakang bdn die" hehehehehe 


Hikmahnye aku beli lambat adalah????

yg Platinum edition ni ade bonus 3 tracks including InsyaALLAH (malay version) and siap ade code utk caller ringtone..hehehehehe ;) Alhamdullilah..thank you :) Luv ALLAH!!!!!

Part2:LUA

..continued

We actually use the LUA either we realize or not.



contoh (a): 
a. situasi 1 - Kite TAK nak jodoh org jauh - end up nye kite dpt jodoh org jauh lah.
b. situasi 2- risau sgt nanti selipar dekat masjid tu HILANG - kuar2 selipar hilang
c. situasi 3- si isteri yg sentiasa berprasangka suami ADE ORG LAIN..walhal xde pun..- end up nye sampi satu keadaan btol2 suami tu ade org lain..so wife2 di luar sana..sentiasalah berprasangka baik terhadap pasangan anda..

 - apa yg berlaku sebenarnya..mind kite selalu set kan keadaan tu so ia umpama doa lah...setiap perkataan adalah doa kan..

sebab tu letak nama anak yg elok2 supaya makna itu boleh menjadi doa kerana setiap hari di panggil..Insya...

- kite patut melatih diri utk bercakap dgn elakkan menggunakan "TIDAK' atau 'BUKAN'.guna ayat yg lebih positif..instead of ayt dlm contoh (a) use contoh (b)

contoh (b):
situasi 1 - Kita nak jodoh satu negeri atau negeri yg dekat2 je
situasi 2- Insya..selamat letak selipar di sini.
situasi 3- Alhamdullilah pasangan kita syg kita sbb tu die tegur kesalahan kita. (Trust your partner)

- ni adallah cth situasi jelah..same juga utk anak-anak..instead of "jangan bising lah mama tengah buat keje ni" to "tlg senyap sikit...mama ade keje ni..terima kasih" Say it in a positive way..Insya...you will attract them to be positive also. 

- salah satu cara untuk mengagalkan sesuatu attraction yg negative, mcm tibe2 kite terfikir brg kite akan hilang sbb roomate kite nye brg hilang mlm tadi..cepat2 sebut 


Nauzibillahi min zalik!



What we have to do now is to MANAGE OUR ATTRACTION WISELY..THINK POSITIVE..SAY IT IN A POSITIVE WAY..
-sumber: Ateh @ Zuhairi Mohd Nopiah

Thursday, June 9, 2011

Part1:LUA

Intro..

L.U.A = Law of Universal Attraction..yg sebenarnye telah di glamourkan oleh barat dgn Law of Attarction. Ia nya adalah satu hukum ALLAH yang menyatakan
  "KITA MENARIK APA YANG KITA FOKUSKAN, BERDASARKAN SATU TARIKAN YANG UNIVERSAL" 


Berdasarkan hadith Qudsi:
" Aku bertindak sebagaimana sangkaan HambaKu. Dan akan selalu bersama hambaKU jika dia mengingatiku. Kalau dia mengingatiKu di dalam dirinya, AKU mengingatinya dalam diriKu. Apabila die mengingatiku di khalayak ramai, Aku mengingatinya di tengah lhayalak yang lebih ramai lagi (para malaikat dan seluruh makhluk)"

Org barat glamourkan dengan kata-kata : "YOU ARE WHAT YOU THINK YOU ARE" 

  • sebab tu dlm ISLAM kita di ajar untuk sentiasa bersangka baik @ husnuzzon...utk bagi attraction yg baik2 je..
  • Kite kene betul2 yakin ALLAH mendengar dan akan mengabulkan permintaan kita tu..antara lambat atau cepat je..semua tu adalah yang terbaik utk kita..InsyaALLAH..
-sumber: Ateh @ Zuhairi Mohd Nopiah
...to be continue (nk g lunch jap...dah pukul 12pm lebey..gomen lunch hour 12.15 ari jumaat)

Wednesday, June 8, 2011

Terbang lah bebas di angkasa



Hehehehe isu nye merajuk@kecik hati@terase@kecewa adekah bende yg same??kenapa perlu rase2 semua tu ek??biasa kite akn rase mcmni dgn siapa ek???heheheheheh anyway..ingtn utk diri sendiri..semua adalah pinjaman ALLAH..bukan HAK kite..HAK ALLAH..

Suami, boyfriend , ibu,ayah,adik beradik,kwn baik,kwn2- sOoo if kite set semuanye bukn hak kite pasti andai kite kehilangan org yg kite syg (x semestinya meninggal okay!!kdg2 dah berkahwin, sambung belajar, busy keje) tu kite akn REDHA dan TENANG sbb tu semua pinjaman dari ALLAH je.. 


Terima kasih ALLAH krn meminjamkan hamba mu dgn org2 sekeliling yg Indah, baik hati , sygkn hamba(perasaan...heee), bestt...saya sayang anda semua yg mengenali saya..Luv uols!



Tuesday, June 7, 2011

Alhamdullilah


Motif???? sentiasalah bersyukur dgn apa yang kita ada hari ini..Kwn2...berfikirlah sebenarnye kite ni byk xbersyukur....
"what u give u get back"

cth:

1. Gaji sikit....- Alhamdullilah at least ada keje dari yg xde keje tu...
2. Xde keje..Alhamdullilah ALLAH dah lengkapkan kalian dgn suami/isteri yg baik atau keluarga yg penyanyang.
3. Kite xpernah bersyukur yg kite ni cukup sifat kn??.dpt menghidu..dpt merasa mknan dpt merasa dgn tgn..bygkan org2 yg istimewa...tp yg istimewa pun..Alhamdullilah kerana kurang dosa utk melakukan perkara2 yg tak baik..

Whateva pun disini..kite perlu memberi feedback yg positif dlm hidup..ia akan m'reflek' balik diri kite..moral of the story..Saya saayannng anda, kalian, kamu,you, du, anta, anti dan awk....heeeeeeeee :) 

Marilah bersyukur dgn ucapan ALHAMDULLILAH :)

Monday, June 6, 2011

Tarbush

heeeeeeeeee :) unplanned date with my bff on the 5th June 2011!!! 

The story begin...
While I'm on the way to kL to attend LUA course at UIA gombak on Monday, i received a text from my bff and then we planned to have lunch together. So as planned we had our lunch at McD Jusco Wangsa maju (i think lah)...hehehe the only place that i knew near UIA.hehehehe i fetch dayah at UIA..After had lunch we snap a photo..taadaaaaa
muke letih je :)
Then..i went to De Palma to check in. I arrived around 3pm if i'm not mistaken. Then, when i enter my room. Two single bed??? hurmmm thinking of asking dyh to join me tonight since she has no class that night. ehehehe :p Then i fall asleep in front of tv, when i woke up i felt hungry. So i text dyh asked if she wants to have a dinner together and join me at hotel since i have  a vacant bed.hehehehehehe :) After she settled her discussion with her group and maghrib i come and fetch her.

Then..we had our dinner at Tarbush ~ Arabic food :)
my bff~ Rangrz-dyh

meeee!!!the one who always wants to diet

Arabic tea mint :)

Chicken syarwama + Maryland Chicken

Maryland Chicken -her's
The foods were good but dyh take away some of it because she was fulled. Then we went to hotel. Actually dyh has an assgnment to do and i promised her that i'll accompany her until she finished her asignment. So while she doing her assignment i watched  star movie : "From Paris with Love". 
i watched this movie before

Us-i'm facebooking while dyh doing her assignment
Heheee i would like to say a zillion thanx to my dearest bff siti nurulhidayah yusop for sharing her time with me..Luv u!!! May happiness always with u... Ameeennnnnn LOL! Pray for me too k dear...

p/s: hehehe jgn pening2 pk psl aku..aku ok jee..senyummmm :) tq 4 listening..i miss our pillow talk with rngerz :(

Friday, June 3, 2011

Weekend 040611

Welcome weekend!!!miss u soOo much...and this morning i woke up at 9am..ngeh ngeh ngeh...as i wish!!!! hahahaha 
wuarghh...mlsnye nk bgun..
actually i suppose to go to my sis-in-law's house this weekend coz i promised to my nieces n nephews to take them to watch movie: Kung fu Panda 2..(hihihi atually i really want to see it..but no one to accompany me so i wanna watch with my nephew+nieces lah) 

Last week all tickets sold out til' monday night at jusco near my sis-in-law's house (Bandar Tun Hussein Onn, Cheras).But this week suddenly i have to cancel it because my sis-in-law had another program. my kung fu panda 2??hurmmmm :( need to watch alone lah..hurmmm

haaaaaaiiiiiiyyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!
SooOo..i woke up today, went to the kitchen!!!hehehe let's cook!!! Even only me at home today..I'm still  cook for lunch+dinner..hehehe my menu are "ayam masak kicap (pedas), kobis pecah telur and tempe goreng with sambal kicap" nyum nyum.. Alhamdullilah before this if i wanna cook i've to refer to the recipe ..but today?? i only 'campak2' hahahahahaha and Alhamdullilah the taste is acceptable la..can i say delicious??? heeeeeeeeee pasan ok :)  is it A or A-???

Taaddaaaaaa....
Kobis pecah telur - xde lada..kurang seri xde merah2x

huhhu ayam kicap dgn kentang!!!suke rata kentangnye

sambal kicap terbaik

hehehehe sedap tempe ni mkn ngn sambal kicap
moral of the story : i'm bored with shops' menu!!! :p huhuhu but tomorrow needs to go to KL..still..i have to eat at the shops..hehehehe at least not at Kuantan..heeeeeeeeee :)

Thursday, June 2, 2011

Pilihan

hurrmmm..lately ni terfikir nak pilih yang mane..org ckp buat istiharaa..betol!!!if dah buat tapi xde rase ape2..mcmane????(byk sgt dosa ni penghalang utk dpt petunjuk..huuhuhu) istiharaa bukan melalui mimpi je..bole jugak melalui gerak hati..hurmmmm payah jugak ek ada pilihan ni..

errrr..bole x...xpayah pk..ngklah nnti dah dekat2 mane satu yg rase ok..yg tu lah..huhuhuuu

Wednesday, June 1, 2011

Rejab

Assalammualaikum....

Buat teman-teman dah masuk bulan Jun dah sekrang..Harini 2hb Jun..esk 3Jun bersamaan dgn 1 Rejab..Selamat datang bulan Rejab..Sekadar berkongsi~ 

KELEBIHAN BULAN REJAB

Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab,nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat.

Sabda Nabi s.a.w.:
Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku.

Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya, Sya'aban dengan malam NISFUnya Ramadhan dengan LAILATUL-QADARnya.

Malam awal Rejab mustajab do'anya.(Dalam Kitab Raudhoh Iman Nawawi)

* Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga tertinggi (Firdaus).

* Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.

* Puasa tiga hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang, yang menghalangkan dia keneraka (panjangnya setahun perjalanan).

* Puasa empat hari pada bulan Rejab diafiatkan daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar dan daripada fitnah Dajal di hari kiamat.

* Puasa lima hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur.

* Puasa enam hari pada bulan Rejab, keluar kubur bercahaya muka.

* Puasa tujuh hari pada bulan Rejab, ditutup daripada tujuh pintu neraka.

* Puasa lapan hari pada bulan Rejab, dibuka baginya lapan pintu syurga.

* Puasa sembilan hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu, MENGUCAP DUA KALIMAH SHAHADAH tidak ditolak dia masuk syurga.

* Puasa 10 hari pada bulan Rejab Allah jadikan baginya hamparan perhentian di Titi Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu di hari kiamat.

* Puasa 16 belas hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.

* Puasa 19 belas hari pada bulan Rejab, dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim a.s dan Nabi Allah Adam a.s.

* Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggi daripada umurnya (pembaharuan umur).

Berkata Saidina Ali:

* Puasa Rejab 13 hari seperti puasa tiga ribu tahun.
* Puasa Rejab 14 hari seperti puasa sepuluh ribu tahun.
* Puasa Rejab 15 hari seperti puasa seratus ribu tahun.

Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan seperti kelebihan Qur'an atas segala Qalam.

Puasa sehari pada bulan Rejab seperti puasa empat puluh tahun dan diberi minum air dari Syurga.

Puasa 10 hari pada bulan Rejab dijadikan dua sayap, terbang seperti kilat di atas Titi Sirotalmustaqim di hari kiamat.

Puasa sehari pada bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumurnya.

Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan akhirnya seperti puasa sebulan pahalanya.

Bulan Rejab Syahrullah (Bulan Allah), diampunkan dosa orang-orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah. Puasa Bulan Rejab wajib baginya:

* Diampunkan dosanya yang lalu.
* Dipeliharakan Allah umurnya yang tinggal.
* Terlepas dari dahaga di hari kiamat.

Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebiji roti. Sasiapa bersedekah pada
bulan Rejab seperti sedekah seribu dinar, dituliskan kepadanya tiap sehelai bulu ruma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat, dihapus seribu
kejahatan.

Tiap sehari puasanya pada bulan Rejab dan sedekahnya pada bulan Rejab seperti ibadat seribu Haji dan Umrah. Dibina mahligai seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada atahari seribu kali.

Bulan Rejab bulan Allah. Bersedekah pada bulan Rejab dijauhkan Allah daripada api neraka kerana kemuliaan bulan Rejab, Bulan Allah. Allah jadikan di belakang bukit Jabal Qar bumi, yang putih yang penuh dengan
Malaikat dengan panji-panji berhimpun pada tiap malam Rejab meminta ampun oleh mereka kepada Umat Muhammad.

Allah menjawap: Telah aku ampunkan mereka! Barangsiapa meminta ampun (bersitighfar) kepada Allah pagi dan petang 70 kali atau 100 kali, pada bulan
Rejab di haramkan tubuhnya daripada api neraka.

Sesiapa berpuasa sebulan pada bulan Rejab, Allah berseru kepadanya:
"Telah wajib hakmu atasKu, maka mintalah olehmu kepadaKu. Demi ketinggian Ku dankebesaranKu, tidak Aku tolakkan hajatmu. Engkau adalah jiranKu dibawah `arasyKu, engkau kekasihKu daripada segala makhlukKu,
engkau terlebih mulia atasKu. Sukakanlah kamu, tiada dinding antaraKu dan antarakau".(dari kitabRaudatul Ifkar)

Puasa pada 27 bulan Rejab seperti berpuasa enam puluh bulan pahalanya. Jika disertai dengan sedekah seperti puasa seribu tahun, kerana kebesaran hari ISRAK-MIKRAJ.

Siapa melapangkan kekeruhan, kesusahan, kesempitan orang mukmin pada bulan Rejab dikurniakan Allah kepadanya Mahligai yang besar di dalam syurga Firdaus.

Siapa berpuasa tiga hari pada bulan Rejab dan beribadat pada malamnya(berjaga), seperti dia berpuasa tiga ribu tahun.

Diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawanya daripada jasadnya, 70 hajatnya di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Qur'an dinaik ketika berlalu di Titi Sirotalmustaqim.

Rejab ertinya ta'zim (kebesaran, keagungan, kemuliaan). (Rahmat, pemurah, kebajikan). Kerana kebesaran, keagungan dan kemuliaan bulan Rejab itu
maka Allah limpahkan rahmatNya, kemurahanNya dan terhadap hamba-hambaNya yang beriman dan beramal solih pada bulan Rejab, dengan berpuasa pada siangnya dan beribadat pada malamnya.

Demikianlah peri keistimewaannya keagungan bulan Rejab itu yang dinamakan dengan BULAN ALLAH.

REJAB bulan menabur benih.
SYA'ABAN bulan menyiram tanaman.
RAMADHAN bulan menuai.

REJAB menyucikan badannya.
SYA'ABAN menyucikan hatinya.
RAMADHAN menyucikan rohnya.

REJAB bulan taubat.
SYA'ABAN bulan muhibbah.
RAMADHAN dilimpahi pahala amalan.

p/s: Marilah berpuasa sambil mbayar ganti puasa tahun lepas buat rakan-rakan yg masih x settle lagi..heeeeeeeeee :)

Lensa

Tenkiu for the lens..Oopssss!!!hehehehe Anyway tq soooOo much k...Lurve it!!!! dis is soOoo veryy cOoooOoLLL..it's a mug actually ;)

CooL hu'??? tq sOoo muchh :) heeeeeeee~

Selamat Hari Susu :)

Well..Selamat Hari Susu to me....

aku pun xtahu menahu tetiba ngk dekat fb semua duk ckp Selamat hari susu..sejak bile kewujudannya pun xsure..anyway tq 4 da milk..errrr...tq sbb minta dibelikan or ade yg belikan or beli sendiri ya??? *musykil~

Tq..LOL :)