CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, June 10, 2011

Part2:LUA

..continued

We actually use the LUA either we realize or not.



contoh (a): 
a. situasi 1 - Kite TAK nak jodoh org jauh - end up nye kite dpt jodoh org jauh lah.
b. situasi 2- risau sgt nanti selipar dekat masjid tu HILANG - kuar2 selipar hilang
c. situasi 3- si isteri yg sentiasa berprasangka suami ADE ORG LAIN..walhal xde pun..- end up nye sampi satu keadaan btol2 suami tu ade org lain..so wife2 di luar sana..sentiasalah berprasangka baik terhadap pasangan anda..

 - apa yg berlaku sebenarnya..mind kite selalu set kan keadaan tu so ia umpama doa lah...setiap perkataan adalah doa kan..

sebab tu letak nama anak yg elok2 supaya makna itu boleh menjadi doa kerana setiap hari di panggil..Insya...

- kite patut melatih diri utk bercakap dgn elakkan menggunakan "TIDAK' atau 'BUKAN'.guna ayat yg lebih positif..instead of ayt dlm contoh (a) use contoh (b)

contoh (b):
situasi 1 - Kita nak jodoh satu negeri atau negeri yg dekat2 je
situasi 2- Insya..selamat letak selipar di sini.
situasi 3- Alhamdullilah pasangan kita syg kita sbb tu die tegur kesalahan kita. (Trust your partner)

- ni adallah cth situasi jelah..same juga utk anak-anak..instead of "jangan bising lah mama tengah buat keje ni" to "tlg senyap sikit...mama ade keje ni..terima kasih" Say it in a positive way..Insya...you will attract them to be positive also. 

- salah satu cara untuk mengagalkan sesuatu attraction yg negative, mcm tibe2 kite terfikir brg kite akan hilang sbb roomate kite nye brg hilang mlm tadi..cepat2 sebut 


Nauzibillahi min zalik!



What we have to do now is to MANAGE OUR ATTRACTION WISELY..THINK POSITIVE..SAY IT IN A POSITIVE WAY..
-sumber: Ateh @ Zuhairi Mohd Nopiah

2 comments:

t-na

sy sgt suke entri ini..tq for sharing ^^

MiSs NuruL

t-na: Alhamdullilah :)sharing is caring~

Post a Comment