CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, June 21, 2011

Kongsi

Hehehehe cube teka entry ni berkenaan ape??Kongsi??? "Lu langsi lu mati??" hehehe teettttt..salah... hehehehe mcm blog dakwah pulak..hehehehe ade request dari pembaca..mintak sharekan....Solat tahajud...
so ni nk share lah..sy pernah terbace tapi xingat lak kat mane..Nabi Muhammad SAW  akan buat solat tahajud atau dhuha...andai mlm baginda x bangun solat tahajud..esk pg die akan buat Dhuha..maknanye..mcm couple la..tp salah satu MESTI buat~
Saidina Umar Al-Khattab menyatakan fadilat atau kelebihan sembahyang malam dengan berkata maksudnya: “Sesiapa mengerjakan sembahyang malam (Tahajud) dengan khusyuk nescaya dianugerahkan Allah sembilan perkara, lima di dunia dan empat di akhirat
Kurniaan di dunia:

a. Jauh daripada segala penyakit
b. Lahir kesan takwa pada wajahnya
c. Dikasihi sekalian mukmin dan seluruh manusia
d. Percakapannya mengandungi hikmat
e. Dikurniakan kekuatan dan diberi rezeki dalam agama (halal dan diberkati).
(Ada x tanda-tanda ni dalam diri kite???Ada??? Tak ada???xpelah..yg penting ade lepas ni..Insya...)


Empat perkara di akhirat:
a. Dibangkitkan dari kubur dengan wajah berseri-seri
b. Dipermudahkan hisab
c. Cepat melalui Sirat al-Mustaqim – seperti kilat
d. Diserahkan suratan amalan pada hari akhirat melalui tangan kanan.
Ok..duk sibuk2 aku ni bebel psl kelebihan..tapi mcamane cara nye??Heheheh mesti rmi yg tahu..tp xpelah sekadar berkongsi je...mudah...yg penting..
1. Syaratnye kene TIDUR!!!
2. Bangun dari tidur
3. Amek wudu' & Solat...
Cara solat :  
1. Niat : 
  • أصَلِّي سُنَّةَ التَهَجُّدِ رَكَعَتَيْنِ لِلهِ تَعالىَ
    "Sahaja aku solat sunat tahajud 2 rakaat kerana ALLAH"
2. Rakaat pertama : Al-Fatihah + Al-Kafirun
Al-Kafirun: Mula ayat...


3. Rakaat kedua: Al-Fatihah + Al Ikhlas
Al-Ikhlas: Mula ayat...
 
4. Sujud akhir baca sebanyak 11x
                                                                Surah Al-Isra:80
“Wahai Tuhanku masukkanlah aku daripada pintu kebenaran dan keluarkanlah aku daripada pintu kebenaran juga dan kurniakanlah bagiku daripadamu seorang penolong “ 
 
(yg ni if payah nk hafal yg bhsa arab..hafal je yg bhsa melayu..mase sujud akhir nanti baca dalm hati..jgn lafaz lak!!!no no dlm solat kene bhsa arab je k kengkawan..bhsa lain baca dlm hati k...)
  • Doa lepas solat...
Ertinya : ” Ya Allah bagimu segala pujian. Engkaulah penegak langit dan bumi dan alam semesta serta segala isinya. Bagimulah segala puji,Engkaulah raja penguasa langit dan bumi. Bagi Mulah segala puji,an Pemancar cahaya langit dan bumi. dan segala isinya  Engkaulah yang hak(benar) dan janjimu adalah benar ,dan perjumpaanmu itu adalah benar dan firmanmu adalah benar dan syurga adalah benar dan neraka adalah benar dan nabi-nabi itu benar , dan Nabi Muhammad SAW adalah benar ,dan saat hari kiamat itu benar .Ya Allah kepadamulah kami berserah diri(bertawakal), kepada Engkau jualah kami kembali, dan kepadamulah kami rindu,dan kepada engkaulah kami berhukum . Maka ampunilah dosa-dosa kami yang telah lalu dan yang akan dtg, dosa yang aku sembunyikan dan yang aku dedahkan dan Dikaulah yang lebih mengetahui diriku, Dikaulah yg terdahulu dan yang terkemudian, tiada Tuhan melainkan Engkau, dan tiada daya dan kekuatan melainkan Engkau (ALLAH) jua.


p/s:Mudahkan??? yok!!Bulan rejab ni sekarang..bulan ALLAH..Insya..segala doa dimakbulkan....agak2 terjaga nk g toilet ke..terjaga nak minum ke..amek wudu' jap..2 rakaat je pun...Kan dah tahu ganjaran?? kenapa nk take  things 4 granted..buatlah..mula2 niat je dulu..Insya..esk2 akan lakukan gak..pape psg niat dulu then KENE lah buat..heeeeee :) 
 

4 comments:

Anonymous

uL, i luv u..... TQ

MiSs NuruL

luv u 2!! heeeee :)

Anonymous

wawa: dlu slalu terjaga tgk ko solat n baca quran pkai lampu hp nokia...hehe...pastu aku tarik selimut n terus bermimpi....hehe

MiSs NuruL

wawa:eerrrrr aku ke tu??org lain kot..huhuhuhuhu kan aku mkn squiggles dlm gelap je...heeeeeeee ;)

Post a Comment